W naszej palarni pracujemy z zajawki i chcemy dostarczyć Wam kawę, pod którą możemy się podpisać i którą sami chcielibyśmy mieć u siebie na półce. Decydując się na otwarcie Iskry ustaliliśmy wspólnie, że kawa którą Wam oferujemy musi być naprawdę ekstra. Z tego względu trzymamy się wypracowanych metod kontroli jakości i dokładnie wiemy, jakie ziarna są w każdej naszej paczce – a trochę ich jest.
Iskra to mikropalarnia kawy – wypalamy ziarna na piecu o małym wsadzie, więc cały czas pracujemy na małych porcjach. Dzięki temu mamy dokładny ogląd każdej porcji przed i po wypale i łatwo nam wyłapać ziarna z defektami lub ciała obce.
Kawa różni się stopniem wypalenia, a ten najprościej rozpoznać po kolorze. Ale metoda na oko rzadko daje satysfakcjonujące wyniki, dlatego posługujemy się kolorymetrem. To narzędzie służy do mierzenia stopnia wypalenia kawy i porównania go z klasyfikacją kolorów palenia opracowaną przez SCA. Dzięki kontroli tego parametru jesteśmy w stanie utrzymać powtarzalność palenia i upewnić się, że utrzymujemy powtarzalność wypału przy dużych porcjach.
Powtarzalność to dla nas szczególnie ważna sprawa. Ponieważ działamy na piecu z małym wsadem, każdy kupiony worek wypalamy na wiele razy. Chcemy żeby wszystkie nasze paczki z danego sortu smakowały możliwie tak samo, dlatego poza kolorymetrem każdy wypał testujemy metodą cuppingową.